Ahli Keluarga Menangiis Bila Dengar Hukvman Maati Dijatuhkan Tetapi Ini Reaksi Tertuduh Ketika Itu..

MELAKA: Mahkamah Tinggi hari ini menjatuhkan hukumaan ga4ntung sampai ma4ti terhadap penganggur atas dakwaan membunuvh tiga ahli keluarga angkatnya tiga tahun lalu.

Keputusan itu dibuat Hakim, Datuk Ahmad Nasfy Yasin terhadap tertuduvh, Luqman Hadi Mustapa, 31.

Bagi kesalaahan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaaan yang memperuntukkan hukuma4n m4ati mand4tori, tertuvduh didakwa membunuvh Hassan A Wahab, 70, Mariah Baharin, 61, dan Muhammad Taufeq Hassan, 22.

Bagi pertuduvhan keempat dan kelima mengikut Seksyen 307 Kanun Keseks4an, tertuduvh didakwa meneta4k tubuh badan Noor Haslinda Diyana Hassan, 26, dan Nur Aqedah Aeina Hassan, 24, menggunakan parang panjang dan perbuatan itu boleh menyebabkan kem4atian yang boleh menjadi kesalah4an membuunvh.

Bagi kesalahan itu, tertuduvh dikenakan hukumavn 10 tahun penjara4 bagi setiap kesalah4n.

Perbuatan itu dilakukan tertuduvh di sebuah rumah di Jalan Sidang Said, Bertam Malim, Melaka, antara 5.50 pagi hingga 6.15 pagi pada 25 Ogos 2016.

Ahmad Nasfy dalam penghakimannya pada akhir kes pendakwaan berkata, semua perbuatan tertuduuh tidak konsisten dengan perbuatan orang tidak siuman.

“Atas sebab itu, mahkamah menolak pembelaan ‘insanity’ tertuduh, pihak pembelaan sekaligus gagal menimbulkan keraguan munasabah.

“Tertuduh bersalah dan disabitkan bagi pertudvhan di bawah Seksyen 302 bagi pertudvhan pertama, kedua dan ketiga, tertudvh dijatuhkan hukum4an g4ntung sampai m4ati.

“Bagi pertudvhan keempat dan kelima dikenakan hukuvman 10 tahun penjara bagi setiap kesalahan,” katanya.

Susulan mendengar hukuvman itu, beberapa ahli keluarga tertuduvh dilihat menangis sambil berpelukan dengan tertuduvh yang hanya kelihatan sebak sambil berdiam diri

Seramai 25 saksi pendakw4an dipanggil sepanjang perbicaraan bermula 22 Oktober 2016.

Pada 26 Ogos 2016, media melaporkan, suami isteri dan anak lelaki mereka m4ati dibunuvh akibat dikelar dengan senja4ta tajam oleh seorang lelaki dipercayai anak angkat mangsa yang tinggal bersama.

Sumber bharian

Be the first to comment on "Ahli Keluarga Menangiis Bila Dengar Hukvman Maati Dijatuhkan Tetapi Ini Reaksi Tertuduh Ketika Itu.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*