Setelah Berdiam Diri, Cashier Dedah Punca Kenapa Pergadvhan – ‘Dia Panggil Saya Perempuan Svndall’

Susulan viral video juruwang kedai Ninso Batu Pahat bergaduuh dengan pelanggan yang mendakwwa dia bersikap kurang ajar, pekerja terbabit tampil memberikan penjelasan mengenai apa sebenarnya yang berlaku.Menurut gadis itu, pelanggan terbabit yang memulakan pergaduhan itu dengan bertindak merakam dan memanggilnya sebagai perempuan sundaI. Sedangkan dia sudah memberikan layanan yang baik kepada wanita itu.

ASSALAMUALAIKUM dan hi. Saya staff yang dalam video viral itu. Saya minta maaf atas tingkah laku saya yang agak kurang ajar di dalam video tersebut dan saya akan terangkan punca kejadian di mana pada waktu itu saya sedang melayan pelanggan yang beratur di kaunter saya.

Makcik tersebut dilihat mula mengeluarkan kata2 yang tidak sopan tanpa menyedari, sikap diri sendiri punca orang hilang sabar.

Ada yang menasihati supaya bersabar melayan kerenah pelanggan, namun lain orang lain tahap kesabarannya. Tambahan pula cara pelanggan yang membuatkan maruwah kita seperti dipijjak. Anda masih boleh tersenyum jika orang sekeliling memanggil anda dengan panggilan biaadab? Lebih-lebih lagi sesama Melayu?

Makcik asyik minta tukar barang & tak sabar

Kemudian makcik ini datang dekat saya minta tolong ambil Squishy tersebut. Saya akur dan ikut kehendak dia. Selepas menyerahkan suqishy tersebut, saya serve customers macam biasa.Selang dua customer, dia minta tukar yang lain, saya tukarkan juga sebab alang-alang squishy itu di belakang saya.

Saya serve customers macam biasa. Kemudian makcik itu tiba-tiba minta saya ambil squishy yang lain. Saya jawab elok saja, tak ada pun nak meningggikan suara.

“Sekejap ye kak, saya nak serve customers yang lain dulu.”

Lagipun dia tak beratur, jadi dia bukan priority saya. Nampak seperti makcik tersebut mula hilang sabar kerana menunggu lama. Jika anda disituasi saya, pastinya tertekan kerana pelanggan beratur sibuk nak membuat pembayaran. Dalam masa yang sama, makcik yang kerap nak tukar-tukar tengok barang.

Sampai dekat customers yang terakhir, saya tanya dia “Akak nak key chain yang mana?”

Jawapan makcik tersebut:

“Awak bawa turun keychain itu semua, senang saya nak pilih. Saya dah lama tunggu kat sini,” katanya dengan nada suara yang tingggi.

Pada awalnya nak bersikap positif jugalah, mungkin salah saya sebab serve dia lambat. Saya husnudzon saja.Bila saya pergi ambil kerusi nak panjat ambil squishy tersebut, saya tengok dia dah keluarkan phone nak merakam saya. Saya jadi pelik kenapa dia bertindak sampai begitu sekali. Had kesabaran saya pun ada batasnya.

Dalam video itu memang saya makki hamuun dia sebab dia panggil saya perempuan sundaI. Saya tiada niat nak baling board itu kalau dia tak rakam saya. Jatuh maruah saya bila dia viralkan aiib saya tersebut.Semalma kami berjumpa di antara saya, mak saya dan manager saya dalam sesi minta maaf. Tapi itulah, dia boleh buat cerita yang saya nak tend4ng dia. Kawan-kawan saya jadi sakssi yang dia panggil saya perempuan sundaI and so on.

Makcik degiI tidak mahu padam video

Masa berbincang semalam pun dia masih nak menang dan ayah dia pun tak nak dengar cerita dari pihak saya. Mak saya banyak kali minta tolong dia delete video tersebut. Tapi dia main tarik tali sebab dah 800+ yang share video itu.Dia banyak putar beIit cerita, buat report pun banyak putar beIit cerita. Saya malas nak cakap banyak kalau dia nak burukkan saya lagi, teruskan. Allah ada dengan saya. Saya tak takut orang nak kata apa pada saya.

Video:

https://www.facebook.com/1252599094894458/videos/2355661494500908/

Sumber: TheReporter

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "Setelah Berdiam Diri, Cashier Dedah Punca Kenapa Pergadvhan – ‘Dia Panggil Saya Perempuan Svndall’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*