Dia disahkan M4T1 Iemas, sedangkan dia dipukuI sampai ceddera organ daIaman’ – Kes bu1i kedua berlaku selepas kes Zulfarhan?

Minggu lalu, mahkamah memerintah 18 penuntut UPNM membela diri dalam kes kemaatian Allahyarham Zulfarhan Osman yang dipercayai diderra dengan keejam sebelum meninggaIdunia.

Keputusan mahkamah itu membuatkan ramai pihak berasa lega termasuk ibu bapa dan ahli keluarga mangssa di mana suuspek yang terlibat perlu dikenakan tindakan tegas.

Dalam pada itu, timbul pula kes seorang lagi penuntut UPNM. Amirul Nashriq Othman, 19, yang dipercayai juga diderra oleh lapan penuntut UPNM.

“Bukan satu kes, anak kawan aku pun meninggaai di sana. Kena buIi di UPNM, dah tinggal nyawwa2 ikan.

“Budak-budak yang buIi bawa mangs4 keluar dari kawasan UPNM, bawa pergi berkelah. Kemudian (selepas kejadian mangs3) disahkan matti Iemas sedangkan mangs4 dipukuI sampai cederra organ dalaman.

“Kes ini berlaku selepas kes Zulfarhan ni. Tak sampai dua tahun kes ni. Wakil UPNM datang hantar alatan peribadi anak kawan pun, ada yang cukup dan bukan kepunyaan arwwah.

“UPNM tak jawab apa pun berkenaan kes kemattian itu,” kata sumber.

Berdasarkan laporan Berita Harian pada 29 Mei 2018, bapa mangs4, Othman Yusof, 52, mendakwwa anaknya dideera sebelum meninggaIdunia berikutan terdapat kecederraan di badan anaknya.

Othman turut membuat laporan polis kerana tidak berpuas hati dengan hasil si4satan polis dan laporan beddah siaasat anaknya.

“Kami sekeluarga tidak berpuas hati kerana aut0psi dilakukan tanpa kebenaran saya sebagai waris dan hanya menandatangani surat kebenaran sejurus sampai di Hospital Bentong, Pahang.

“Laporan itu amat mencurigakan kerana kesan Iebam yang terdapat pada dada anak saya dikatakan berpunca daripada terkena batu semasa lemas. Sedangkan dua hari sebelum itu arwwah sempat menghantar gambar kepada kami menunjukkan kesan lebam akibat dipukuI oleh tiga pelajar senior.

“Anak saya sebelum ini menunjukkan gambar Iebam di dada, dia kata kena pukuI di bahagian uIu hati hingga senak bersama seorang lagi rakannya.

“Kami suruh beliau balik ke kampung, namun apa yang peliknya dua hari kemudian, arwwah bersama rakan lain ke kawasan air terjundan meninggaI dunia akibat Iemas.

Difahamkan, Amirul pergi ke Air Terjun Chamang bersama tujuh rakannya daripada universiti sama.

Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Yusuf Unis, berkata, siasatan mendapati mangs4 Iemas ketika mandi bersama rakan-rakannya di air  terjun itu.

Ketika mandi, mangs4 dikatakan tiba-tiba tenggeIam dan gagal dikesan sebelum timbul 15 minit kemudian dengan rakan-rakan mangs4 cuba menyelamatkannya tetapi tidak berjaya.

Sementara itu, kakak mangs4, Norzulaikha Othman, turut berkongsi mengenai kronoIogi kejadian itu.

“SUDAH BUAT LAPORAN POLIS NAMUN TIADA TINDAKAN LANJUT”

Jika Anda Rasa Artikel Ni Berguna, Silakan Klik Button Like Dibawah. Terima Kasih

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : OhMymedia

Be the first to comment on "Dia disahkan M4T1 Iemas, sedangkan dia dipukuI sampai ceddera organ daIaman’ – Kes bu1i kedua berlaku selepas kes Zulfarhan?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*