“Andai Zulfarhan Masih Hidup, Saya Nak Minta Maaf” – Akmal Akhirnya Bersuara & Mengaku Ini

Seandainya Zulfarhan masih hidup, saya nak minta maaf kerana gaagal selamatkan dia,” itu luahan seorang penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Muhammad Akmal Akif Alias, 23, selepas dilepas dan dibebaskan Mahkamah Tinggi di sini daripada pertvduhan bersubaahat dan membunvh Pegawai Kadet Laut, Zulfarhan Osman Zulkarnain.

Muhammad Akmal Akif berkata, dia juga menzahirkan rasa kesal kerana gaggal untuk membantu dan menyelamatkannya pada ketika itu.

“Tapi saya sentiasa doakan dia. Kalau kita doakan dia di sana, saya percaya dia akan bantu kita dekat sini, Insya-Allah,” katanya memetik laporan eksklusif portal berita MStar.

Sementara itu, Muhammad Akmal Akif memberitahu, tempoh dua tahun yang dilaluinya selepas berdepan dengan kes bunuuh itu nyata menjadi igauan ngerri dalam hidupnya.

Selain membuang gambar-gambar di media sosial, dedah Akmal dia terpaksa berbohong mengenai universitinya.

“Kalau jumpa sesiapa yang tidak kenal saya, saya akan berbohong yang saya belajar di tempat lain. Kalau sebut UPNM mesti mereka akan tanya pasal kes itu,” kata Akmal.

Akmal masih diselubungi perasaan taakut untuk berdepan dengan masyarakat berikutan tangkapan negatiif terhadapnya biarpun sudah dibebas dan dilepaskan daripada tuduuhan tersebut.

“Bagi saya tempoh dua tahun ini memang sukar walaupun saya tidak bersalah, tetapi selagi saya dikategorikan sebagai orang kena tuuduh (OKT) ia bukanlah sesuatu yang mudah dan apa yang terjadi memberi kesan kepada saya dan keluarga.

“Pelbagai kecaaman dilemparkan, malah ada segelintir masyarakat memandang serong serta mempertikaikan keputusan mahkamah yang membebaskan saya sehingga saya berasa takut untuk berjumpa dengan orang luar.

“Buat masa sekarang saya hanya berhubung dengan keluarga dan rakan-rakan rapat sahaja,” katanya.

Rabu lalu, Mahkamah Tinggi di sini memutvskan untuk melepaskan dan membebaskan Muhammad Akmal Akif Alias daripada pertuduhan mencedrakan mangs4.

Sementara itu, Hakim Datuk Azman Abdullah menetapkan untuk memanggil enam penuntut universiti tersebut untuk membela diri selepas mendapati pihak pendakwwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap kesemua tertudduh.

Enam penuntut tersebut ialah Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd. Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat, Mohamad Shobirin Sabri dan Abdoul Hakeem Mohd. Ali.

Turut dipanggil membela diri ialah 12 penuntut universiti sama yang didakwwa mencederrakan mangs4.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: MStar

Be the first to comment on "“Andai Zulfarhan Masih Hidup, Saya Nak Minta Maaf” – Akmal Akhirnya Bersuara & Mengaku Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*