‘Percer4iian perkara yang Allah mvurka, namun…’-Betty Banafe

PELAKON Betty Banafe mengakui perc3eraian merupakan jalan terbaik dalam buat pasangan untuk muhasabah diri.Menerusi entri di Instagram (IG), Betty menjelaskan keputusan untuk berce3rai merupakan jalan terbaik sekiranya sesebuat perkahwinan itu memuvdaratkan diri seseorang.

“Perce3raian adalah perkara yang Allah muvrka. Berg3egar pintu Arash. Betul! Tapi jika perkahwinan itu memuvdaratkan kita dan segala usaha untuk memperbetulkan dan meny3elamatkan rumahtangga sudah dijalankan, sudah mendapat rawatan, nasihat dari pihak psychology, ustaz, therapist pun ga@gal.“Maka jawapannya talak satulah jalan terbaik untuk kedua pasangan bermuhasabah diri. Still boleh ‘Raj’I’ iaitu rujuk bila bila masa. Tapi kalau anda masih kuat bersabar sampai akhir ha@yat maka janji Tuhan SYURGA buatmu.

“Moga masalah kita tidak te3rkesan kepada pembesaran anak anak kita. Faktor environment rumah dan sekeliling untuk diri anak-anak dan diri kita sangat penting dalam psychology pemikiran kita.“Pemikiran kita akan membentuk tindakan kita sama ada positif atau ne3gatif. Mengenali corak pemikiran pasangan atau orang sekeliling sangat penting agar dapat kita faham pemikiran mereka dan cara berhubung dengan mereka secara effective,” tulisnya.

Menurut Betty lagi, perkara tersebut juga turut dilakukan olehnya untuk menjalankan sesebuah perniagaan.

Fizo Omar kena tag

“Dalam business juga sama. Saya juga belajar mengenali cara saya berfikir serta cara anak-anak saya berfikir dengan kaedah “colored brain ” teknik. Tak percaya tanya @fizoomar. Dia dah buat walaupun tak khatam kaedah pembelajaran. It was great ya Fizo.

“Jangankan pasangan, even tempat kerja, teman teman sekeliling dan lain lain bidang sangat memerlukan kaedah ini. Terutama bidang perniagaan sangat penting ada ilmu ini,” tulisnya.Sebelum ini, Betty mengakui sah berce3rai dengan suaminya, Bruce Dargus pada 10 Julai lalu di Mahkamah Rendah Syariah Johor Bahru, selepas tujuh tahun berkahwin.

Dalam pada itu, Betty turut memberitahu hak penjagaan anak-anak masih dalam proses perbicaraan mahkamah kerana bekas suami juga menuntut hak tersebut.Betty yang mendirikan rumah tangga pada 8 Disember 2012 itu dikurniakan sepasang cahaya mata iaitu Julia Claire Dargus dan Bruce Dean Dargus.

TUJUH tahun melayari bahtera rumah tangga, pelakon Betty Benafe mendedahkan dia kini sudah berce3rai talak satu dengan suaminya, Bruce Dargus pada 10 Julai lalu di Mahkamah Rendah Syariah Johor Bahru.Betty atau nama sebenarnya Betty Ibtisam Abu Bakar Banafe, 40, berkata dia reda dan menganggap ada hikmah disebalik keg@agalan perkahwinan itu.

“Sebenarnya saya sudah berce3rai pada 10 Julai lalu di Mahkamah Rendah Syariah Johor Bahru dan kami berpis1ah pun dengan cara baik.“Kehidupan tetap perlu diteruskan walau apa pun yang terjadi. Tapi bagi saya, mungkin ini juga merupakan peluang untuk saya mencari keredhaan Allah.“Sekarang ini fokus saya hanya pada anak-anak dan keluarga. Selain itu saya juga sibuk menguruskan tiga perniagaan iaitu agensi pelancongan, produksi dan pusat latihan motivasi,” ujarnya.

p/s: Semoga Betty dapat menjalani kehidupan yang lebih tenag selepas ini

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami 

sumber: astrogempak 

Be the first to comment on "‘Percer4iian perkara yang Allah mvurka, namun…’-Betty Banafe"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*