Bapa 70 Tahun Sanggup Guna Simpanan Haji Untuk J4min Anak, Perkongsian Peguam Ni Pasti Buat Ramai Menangis

Nak jadi peguam ni bukan mudah, almost setiap hari ada je kes yang perlu diuruskan. Tu belum lagi berdepan dengan kerenah manusia yang pelbagai, so kenalah kuat mentally and emotionally. Seorang solicitor, @minmdnor berkongsi pengalamannya berdepan bermacam jenis kes yang betul-betul meruntun hati bila dibaca.

Misalnya kisah kasih seorang bapa terhadap anaknya… Satu hari, beliau melihat seorang pakcik tua sedang tercari-cari tempat duduk di dalam kamar mahkamah. Dan nama anaknya dipanggil untuk didakwa di bawah Akta Dad4h Berb4haya. Pakcik itu lalu bangun dalam keadaan terketar-ketar.

Dengan wajah sedih dan takut, bapa berusia 70 tahun itu meminta agar mahkamah membenarkan anaknya dibeb4skan dengan jaminan. Beliau pun bertanya, dari mana nak dapatkan duit dalam jumlah yang agak besar itu memandangkan pakcik itu sudah tidak bekerja. Dan jawapan yang diterima amat menyedihkan…

Impian pakcik itu untuk menunaikan haji, musnah begitu saja kerana perlu menggunakan simpanan yang dikumpul bertahun-tahun untuk memjamin anaknya. Dalam usia begitu, dan kudrat yang tinggal — bagaimana lagilah dia harus mencari sejumlah duit yang banyak untuk tujuan tersebut melainkan terpaksa ‘mengusik’ simpanannya dan memend4m seketika hasrat untuk ke tanah suci.

Kemudian bila tiba masa untuk keputusan kes itu diketahui… Rata-rata pengguna Tw1tter yang membaca kisah ringkas tapi mendalam itu memberikan reaksi sedih, namun memuji tindakan yang dibuat peguam itu.

Sedih mengenangkan nasib seorang ayah, yang masih sayangkan dar4ah dagingnya walaupun anaknya sendiri telah memilih untuk mengikut jalan yang salah. Mungkin inilah takdir yang harus dilalui anak pakcik itu,

semoga dia belajar dari kesilapan dan sedar betapa besarnya jiwa dimiliki ayahnya. Semoga kita dapat mengambil iktibar daripada perkongsian ini, dan tidak mensia-siakan peng0rbanan kedua orang tua kita. Sumber lobak merah

Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa. Tanyalah kepada mana-mana pasangan ibu bapa, tentu saja semuanya sanggup melakukan apa saja demi cahaya mata tercinta. Sanggup berk0rban ny4awa, masa, tenaga dan wang dalam membesarkan anak tersayang, penat lelah ditolak ke tepi asalkan anak dapat membesar dengan sebaiknya.

Ada yang sanggup berlapar asalkan anak cukup makan, ada pula yang rela menyarung pakaian lusuh demi mengumpul wang membelikan keperluan anak. Maka kita sebagai anak hargailah mereka sedaya upaya kita. Antara yang boleh kita lakukan ialah dengan cara Dahulukan mereka.

Sebagaimana mereka mendahulukan anak-anak sewaktu kecil, perkara itu juga perlu dilakukan si anak terhadap ibu bapa. Paling utama pastikan kesihatan mereka dalam keadaan baik dan tidak salah untuk membelikan apa yang mereka inginkan sekiranya mampu. Jika tidak cukuplah sekadar mencurahkan kasih sayang. Sekian

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: arenasetempat

Be the first to comment on "Bapa 70 Tahun Sanggup Guna Simpanan Haji Untuk J4min Anak, Perkongsian Peguam Ni Pasti Buat Ramai Menangis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*