Selepas Pemandu Lori Rayu Sungguh2 Minta Orang Ramai Pulangkan Susu, Ini Yang Berlaku

“SAYA merayu kepada mereka yang ambil, pulangkan segera susu itu, kalau tak dapat semua, dapat separuh pun tak apa, sekurang-kurangnya dapat mengurangkan k0s ganti rvgi yang perlu dibayar.”

Itu rayuan Azizan Zainuddin, 57, iaitu pemilik treler muatan susu tin yang terb4abit kemal4ngan di Cabang Tiga, Kampung Tawang di sini, kelmarin.

Azizan berkata, sehingga kini dia masih berharap orang ramai terus menghantar semula susu yang mereka kutip selepas treler dinaiki bersama anaknya, Mohd Baihaqi, 25, dan pekerjanya dikenali sebagai Shafiq, 21, terbalik.

Orang Ramai Mula Ppulangkan  Balik Susu

“Setakat hari ini (semalam), saya terima lima karton dan beberapa guni berisi susu tin yang dihantar penduduk ke lokasi ke3malangan.

“Saya juga dimaklumkan p0lis ada terima kira-kira 40 hingga 50 karton susu tin yang diserahkan ke balai,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Pengkalan Haji Ali di sini, semalam.

Azizan berkata, dia akan berjumpa pemilik susu berkenaan di Pengkalan Chepa hari ini untuk berbincang mengenai jumlah kervugian dialami selepas susu berkenaan diambil orang ramai tanpa kebenaran.

“Saya juga akan menghantar semua bekalan susu yang ada kepada pemiliknya. Saya kini tak sempat nak fikir apa sebab tengah b!ngung memikirkan kos kervgian yang perlu diganti kepada syarikat.

AZIZAN terme3nung memikirkan cara untuk membayar ganti rvgi dan kos membaiki trelernya. FOTO Nor Amalina Alias

“Selain itu, k0s membaiki treler r0sak akibat kemal4ngan yang dijangka memb4bitkan kos RM50,000. Semuanya saya perlu tanggung,” katanya.

Pada masa sama, bapa kepada tiga anak itu berkata, dia berharap orang ramai tidak bercakap bukan-bukan mengenai k3ejadian itu dan mereka sekeluarga memohon maaf jika orang Kelantan dipandang rendah akibat i1nsiden itu.

“Namun saya berharap kes ini menjadi peng4jaran dan ped0man supaya tidak mengambil barang yang bukan kepunyaan kita,” katanya yang mengambil upah membawa muatan susu untuk dihantar ke gudang.

Anaknya, Mohd Baihaqi berkata, k3ejadian itu menyeb4bkan dia cede3ra di paha kanan akibat ters3pit dan Shafiq menerima lima jah!tan di kepala.

“Dalam rakaman video yang tular itu, Syafiq (berbaju hijau dalam video) ada letak kotak susu atas motosikal saudara kami dan bapa saudara memunggah kotak susu ke dalam kenderaan Toyota Hilux, namun disimpan sebelum diserahkan semula kepada kami.

“Namun apa yang menyedihkan ada pihak sanggup meng0yakkan khemah treler, malah ada yang berebut dengan bapa saudara hendak ambil susu, bagi saya ini tidak sepatutnya berlaku kerana kami baru ditimpa ke3malangan.

“Ibu, Nik Nor Asiha Raja Puteh, 55, yang turut berada di lokasi sudah mel4rang orang ramai daripada mengambil, namun tidak diendahkan sehingga ada yang memuatkan susu dalam guni,” katanya yang turut membuat lap0ran p0lis berhubung kejad!ian itu.

ANTARA susu tin yang dipulangkan dalam plastik. FOTO Nor Amalina Alias

P0lis buka kertas sias4atan

Polis membuka kertas sias4tan berikutan tind4kan orang ramai mengambil susu tanpa kebenaran daripada treler yang terbalik di Cabang Tiga, Kampung Tawang di sini, Rabu lalu.

Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Nik Aminuddin Raja Abdullah berkata, sias4tan dibuat mengikut Seksyen 379 Kanun Kese3ksaan kerana mencuvri selepas menerima laporan daripada pemandu treler berkenaan, Mohd Baihaqi Azizan, 25, Rabu lalu.

“Pada mulanya, timbul kekel!ruan apabila ada pihak mendakwa pemilik barang itu memberi kebenaran untuk mengambil susu terb4bit.

“Bagaimanapun, pemilik treler (Azizan Zainudin) tidak pernah memberi kebenaran seperti itu. Peng4adu sudah membuat lap0ran p0lis petang kelmarin (semalam) berhubung k3mal4ngan dan keh!langan susu.

“Susulan itu kita buka kertas s!asatan mengikut S3ksyen 379 K4anun Kese3ksaan kerana mencuvri,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Dipercayai, segelintir orang ramai menghantar kembali susu itu di lokasi ke3malangan dan di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Bachok.

PENJELASAN DARI PEMANDU LORI SENDIRI

Laman Facebook Live kelate kito telah buat satu inisiatif dengan pergi berjumpa sendiri dengan pemandu lori tersebut untuk mendapatkan kisah sebenar. Menurut pemandu lori tersebut, lori yang dipandu menghadapi masalah pada sistem brek apabila tiba tiba tidak berfungsi.

Ketika itu lori hampir tiba di simpang tiga dan beliau terp4aksa buat kepvtusan untuk membelok dengan laju kerana untuk tidak lori beliau akan mer3mpuh kedai dan kawasan perumahan.

Pemandu lori ditanya benarkah ada seseorang yang menaiki kenderaan 4×4 jenis Hilux mengaku sebagai pemilik susu tersebut membenarkan orang ramai mengambil susu. Ini adalah pvnca utama kenapa orang ramai datang. Pemandu lori tersebut beritahu beliau tidak kenal langsung lelaki tersebut.

Pada yang telah mengambil susu dan ingin pulangkan semula, boleh menghantar semula di 3 lokasi. Di tempat kej4dian, di mesjid atau di b4alai polis berdekatan

Boleh hubungi pemandu lori : Baihaqi ( 017-9371282 )

Sedutan Temubual Oleh Live kelate kito

Sumber:tubeviral

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment on "Selepas Pemandu Lori Rayu Sungguh2 Minta Orang Ramai Pulangkan Susu, Ini Yang Berlaku"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*