Lelaki Ini Mempunyai “GROUP `WHATSAPP” Bersama YDP AGONG. Apa Yang Didedahkan Lelaki Ini Tentang Sifat Baginda Sangat Mengejutkan,Tak Sangka Baginda Macam Tu Dulu.

Dapat mendampingi seseorang yang mempunyai keturunan diraja dan kini akhirnya ditakdirkan menjadi YDP Agong pastinya memberi kenangan manis yang cukup berharga. Apatah lagi menjadi sahabat karib ketika zaman kecil dan melakukan pelbagai aktiviti bersama sebagaimana kanak-kanak lain lazimnya.

Mungkin itu yang dapat digambarkan oleh seorang lelaki rakyat biasa berusia 60 tahun ini. Ramai yang mengimpikan peluang menjadi sahabat kepada putera raja namun disebabkan sifat Al Sultan Abdullah yang pendiam dan pemalu ketika itu, baginda cuma rapat dengan sebahagian rakan sahaja.

Malah kini,  siapa sangka individu tersebut mempunyai kumpulan WhatsApp yang hanya terdapat tiga individu di dalamnya termasuk Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. Seorang lagi ialah rakan dari sekolah yang sama iaitu Datuk Shahruzzaman Adam.

Badarudin (kiri) masih berkawan baik dengan Al-Sultan Abdullah sehingga kini.

“ Kadang-kadang Tuanku akan panggil saya menghadap. Apabila berjumpa akan keluar pelbagai cerita kenangan kami sewaktu bersekolah dahulu.”

Itulah keistimewaan yang dimiliki Badaruddin Adnan yang bersahabat baik dengan Seri Paduka Baginda dan sama bersekolah di Sekolah Rendah Ahmad, Pekan bermula darjah satu hingga empat.

Bagi Badaruddin, perwatakan merendah diri Al-Sultan Abdullah terserlah sejak di bangku sekolah dan tidak membatasi pergaulannya.

” Sepanjang mengenalinya, Tuanku seorang pendiam tetapi aktif dan lasak. Perwatakannya sama seperti orang kebanyakan, bergaul tanpa rasa janggal dengan rakan sebaya lain.

“ Tuanku amat minat bola sepak dan pernah dipilih mewakili sekolah ke peringkat daerah. Saya masih ingat lagi, apabila habis sesi persekolahan Tuanku akan pulang bersantap sebelum ambil saya di rumah di Pekan Lama dan bermain di Istana Mangga Tunggal,” ceritanya.

Kelasakan Al-Sultan Abdullah ketika zaman kanak-kanak turut mengimbau kenangan Badarudin. Beliau pernah melihat Seri Paduka Baginda memanjat pokok rambutan di hadapan istana, terjatuh lalu sikunya terkehel.

” Ketika itu Sultan Abdullah memanjat pokok rambutan sebab nak ‘show-off’ dekat kami. Baginda buat ‘stunt’ bergayut sangkut kaki pada dahan pokok dan lepas tangan (macam kelawar).

“ Saya dan beberapa kawan yang ada di situ melarikan diri kerana bimbang dimarahi Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah yang ketika itu menjadi Tengku Mahkota Pahang,” ceritanya mengenang kisah lucu itu.

” Sampai sekaranglah baginda masih ‘bukak cerita’ pasal kenangan tu. Mungkin sebab tak puas hati kami tinggal baginda seorang diri ketika itu,” kongsinya sambil tertawa mengingati memori indah bersama baginda ketika kecil dahulu.

Sumber Rimbabara

Be the first to comment on "Lelaki Ini Mempunyai “GROUP `WHATSAPP” Bersama YDP AGONG. Apa Yang Didedahkan Lelaki Ini Tentang Sifat Baginda Sangat Mengejutkan,Tak Sangka Baginda Macam Tu Dulu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*