Selain Aman Graseka,5 Selebriti Ini Sebenarnya Adalah Kerabat Diraja. Low Profile Je Mereka Ni

Lazimnya kita mendengar selebriti dikaitkan dengan kerabat diraja tertentu. Tapi tahukah anda sebenarnya terdapat beberapa selebriti tanah air yang sememangnya berketurunan raja. Siapakah selebriti tersebut? Hangat bawakan secara eksklusif 5 selebriti yang berketurunan diraja.

Pasangan adik beradik yang masing-masing terkenal dengan lagu Cinta Tersimpul rapidan Melodi hati ini sebenarnya merupakan sepupu kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan.

Kali terakhir Anis Suraya atau nama sebenarnya adalah Tengku Ani Suraya Binti Tengku Sulaiman dilihat di pentas besar adalah pada tahun lepas sewaktu dijemput sebagai penyanyi jemputan Gegar Vaganza.

Manakala bagi Tengku Tengku Shamsul Bahrin bin Tengku Sulaiman atau lebih dikenali sebagai Shawn Baharin tidak lagi menyanyi di Malaysia tetapi rezekinya telah tertulis di negara orang. Kalau pasangan adik beradik ini muncul di pentas Gegar Vaganzamesti terubat rindu kan?

Tidak ramai yang mengetahui bahawa Tengku Sariza Tengku Muzani(Kuza), Tengku Sariwani Tengku Muzani (Kuni), Tengku Sarina Tengku Mukhzani(Kuna) sebenarnya adalah adik-beradik. Mungkin ramai yang tidak perasan kerabat diraja kelantan ini sebenarnya adik beradik kerana agak susah untuk melihat mereka ini berlakon di dalam satu drama atau filem yang sama.

Individu ini cukup dikenali di Malaysia terutamanya dalam hiburan. Jika dahulu beliau aktif berlakon sekitar 80-an kini Datuk Seri Shah Rezza aktif sebagai pereka yang cukup dihormati. Datuk Seri Shah Rezzaatau nama sebenarnya Raja Shah Zurin Raja Aman Shah merupakan seorang kerabat diraja Kelantan disebelah bondanya manakala Perak disebelah Ayahandanya.

Bonda beliau, Tengku Salwani binti Almarhum Sultan Yahaya Petra merupakan anakanda kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong VI. Datuk Seri Shah Rezza juga merupakan sepupu kepada Sultan Kelantan sekarang, KDYMM Sultan Muhammad Ke-V dan anak saudara kepada DYAM Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani binti Raja Shahar Shah iaitu isteri kepada DYAM Raja Dihilir Perak.

Siapa yang tidak kenal dengan Raja Azuraatau lebih mesra dikenali sebagai Kak Engku. Kepetahan dan gelagatnya yang mencuit hati pasti akan membuatkan sesiapa sahaja terhibur. Raja Azura binti Tengku Ahmad Tajudin sebenarnya mempunyai pertalian darah dengan kerabat diraja Perak.

#5. Sheera Iskandar

Tengku Shaheera Ilani binti Tengku Iskandar atau lebih dikenali sebagai Sheera Iskandar merupakan anak sulung pelakon Aznah Hamid dengan YM Tengku Iskandar Bin YM Tengku Long Ahmad (Tengku Panglima Raja) bin YAM Tengku Long Abdul Ghaffar (Tengku Temenggong) Ibni DYMM Sultan Muhammad II (Long Senik Mulut Merah), seorang kerabat diraja Kelantan.

Lakonannya menerusi drama bersiri Janji Diana cukup meninggalkan kesan dan turut menaikkan nama beliau ketika itu. Tidak sangka bukan? Selain senarai di atas, antara selebriti lain yang berketurunan raja adalah Tiara One In A Million, Raja Teh Umi Kalsom, Que Haidar, Aman Graseka dan Datin Nina Jureen.

Sumber:hangat.com

Rupa-Rupanya Pak Samad Pelakon 7 Hari Mencintaiku Bukan Calang-Calang Orang

Setelah nama Buntat menjadi trending di media sosial kini nama Pak Samad 7 Hari Mencintaiku pula dicari ramai di internet. Pak Samad iaitu watak dalam Drama TV3 7 Hari Mencintaiku kini menjadi topik perbualan hangat di media sosial.

Tahukah anda Pak Samad bukanlah calang-calang orang? Anda pasti terkejut besar apabila mengetahui fakta ini. Jom lihat biodata Pak Samad 7 Hari Mencintaiku ini…

Pak Samad sebenarnya ialah Cucu kepada Sultan Yussuf, dan anak kepada Raja Baharom. Beliau dikenali sebagai Aman Graseka. Mari kita Lihat serba sedikit Biodata Aman Graseka.

Nama Penuh: Raja Aman Shah Raja Baharom Tarikh Lahir: 28 Feb. 1968 Pekerjaan: Pelakon, Pengarah (1991 hingga Kini) Waris Sultan Perak ke-32, Sultan Yussuf Izzuddin (1948-1963)

Walaupun Sultan Yussuf mempunyai 4 putera iaitu Raja Ekram, Raja Zairan, Raja Baharom, dan Raja Azlan, cuma 2 orang sahaja waris dilantik sebagai Raja Bergelar iaitu putera sulung dan bongsu. Mengapa Raja Azlan yang merupakan putera bongsu dipilih?

Ini kerana abangnya dengan sengaja tidak mahu dilantik kerana masalah kesihatan. Juga kerana Sultan Yussuf nampak akan kecerdikan anak bongsunya ini. 1. Raja Ekram ibni Sultan Yussuf Izzuddin 2. Sultan Azlan ibni Sultan Yussuf Izzuddin

Melangsungkan Perkahwinan Dengan Penyanyi Dangdut Mas Idayu. Pada tahun 1997 beliau melangsungkan perkahwinan dengan penyanyi dangdut Mas Idayu. ( Usia perkahwinan 10 tahun ) Mereka dikurniakan seorang cahayamata perempuan yang bernama Raja Dayini.

Antara Pencapaian dan Filem Lakonannya. Pencapaian: ***Anugerah Pelakon Lelaki Terbaik (Anugerah Seri Angkasa tahun 1999) Filem Amy Anuar.
***Watak Utama Filem “Cinta Kita” tahun 1995

pencalonan Pelakon Lelaki Terbaik (Festival Filem Malaysia ke-12.) Filem Cinta Kita. Filem Cinta Kita (1995) – Ikuti kisah Pak Samad mula-mula ceburi bidang lakokan di sini : Kisah Aman Graseka, Penyair Malam (1998), Amy Anuar (1999)

Beliau juga membintangi beberapa drama. Aman Graseka menjadi pelakon utama dalam Drama ” Munajat Cinta ayahanda”. Sumber:blogammar.com

Be the first to comment on "Selain Aman Graseka,5 Selebriti Ini Sebenarnya Adalah Kerabat Diraja. Low Profile Je Mereka Ni"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*