Ibu kekasih hantar mesej salam subuh, bro ni tak gelabah siap balas on time,Apa Yang Di Balas Lelaki Ini Sangat “WIN”….

KALAU sebut pasal anak bujang, mesti ada yang kata segelintir mereka tidur sampai matahari tegak di atas kepala.

Kaum mak-mak pula sudah sedia cekak pinggang nak berleter apabila anak lelaki mereka jenis yang bangun lambat. Memang pedih telinga kena ceramah! 

Lain pula kisah seorang pemuda yang tular bukan sebab bangun lambat, tapi bangun awal pagi waktu subuh sehingga disedari ibu kepada kekasih hati.

“WhatsApp salam subuh daripada mak girlfriend ni kita kena sentiasa bersedia dan reply on time,” menurut perkongsiannya di laman sosial, yang diulang kicau lebih 10,000 kali.

Pemuda berkenaan, Muhammad Alif Fahmi Muhammad Rohaizam berkata, ia bukan pertama kali menerima mesej daripada ibu kepada teman wanitanya pada awal pagi.

 

Perkongsian seorang pemuda mengenai mesej yang diterima daripada ibu kekasihnya.

Lebih mesra dengan panggilan Fahmi, pemuda berusia 22 tahun itu memberitahu, hubungan mereka seperti ibu dan anak sejak mengenali kekasihnya, Ain, tujuh tahun lalu di sekolah menengah.

“Saya kenal girlfriend, Ain dah tujuh tahun dari zaman sekolah. Tapi masa sekolah jarang guna telefon. Bila dah habis sekolah, baru lebih rapat dengan mak Ain iaitu Puan Normah sebab mudah sembang menerusi WhatsApp.

“Kebiasaannya kalau bermesej, kami masing-masing bertanya khabar. Nak bercinta dengan anaknya, haruslah ambil hati mak dia juga kan,” kata kepada mStar.

 

Fahmi dan Ain berkenalan sejak di bangku sekolah.

Mengenai mesej ‘salam subuh’ yang tular itu, Fahmi yang berasal dari Sepang, Selangor berkata, ia berlaku secara kebetulan apabila ibu Ain membalas mesej yang dihantarnya pada malam sebelumnya.

“Jadi, mesej ibu Ain kalau awal pagi memang random, tak menentu. Mujur saya ni jenis bangun awal jadi tak rasa nervous bila dapat mesej tu pagi-pagi. Jangan ingat anak bujang tak rajin bangun pagi ya.

“Kalau tidur awal, insyaAllah boleh bangun awal. Lagipun ada penggera jam penggera (alarm clock) pada telefon, lebih mudah untuk bangun awal.

“Bangun awal juga insyaAllah rezeki lebih murah. Masa untuk melakukan pelbagai aktviti pun lebih banyak daripada tunggu tengah hari baru nak bangun,” tambahnya.

FAHMI

Anak sulung daripada empat beradik itu menyimpan hasrat untuk ke jenjang pelamin bersama gadis pilihannya, selepas kedua-dua mereka tamat pengajian di universiti.

“Berkahwin itu adalah yang sebaik-baiknya. Rancangnya selepas habis belajar nanti. Harap semua mendoakan yang baik-baik buat kami,” katanya.

 

Fahmi juga rapat dengan ibu kekasihnya yang sudah dianggap seperti ibunya sendiri.

Pelajar Ijazah Sarjana Muda Kejuteraan Mekatronik di sebuah institusi pengajian tinggi di Bangi, Selangor itu menyifatkan ibu kekasihnya sebagai seorang yang ceria, peramah dan mengambil berat terhadap dirinya seperti anaknya sendiri.

“Selain bertanya khabar, ibu Ain selalu beri nasihat kepada saya terutama tentang masa depan dan hubungan saya dengan anaknya,” katanya.

 

Fahmi dan Ain berkenalan di sekolah menengah kini menyambung pengajian masing-masing di universiti.

Mengenai cadangan netizen supaya memanggil ibu kekasihnya dengan panggilan ‘mak’ susulan mesej yang bersifat penyayang itu, Fahmi berkata, dia telah lama memendamkan hasrat tersebut.

“Sekarang ni saya panggil ibu Ain dengan panggilan makcik. Tapi sebenarnya dah lama teringin nak panggil mak sebab dah anggap dia sebagai mak saya sendiri.

“Bagi saya, biarlah bermula secara bersemuka dan bukannya menerusi mesej dulu. Bila dah berdepan, tak terkeluar pula perkataan tu asyik speechless. Tak apa, saya akan cuba lagi dan lagi sampai dapat,” katanya.

Be the first to comment on "Ibu kekasih hantar mesej salam subuh, bro ni tak gelabah siap balas on time,Apa Yang Di Balas Lelaki Ini Sangat “WIN”…."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*