Ini Wajah Terkini Benjy Yang Memang Lain Dari Dulu

Pelakon Malaysia yang sedang dipenjara di Indonesia, Benjy, didakwa berdepan ri1siko menghidap sakiit tibbi jika tidak dirawat segera.

Setiausaha Agung Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Hafiz Nafiah, berkata untuk membolehkan Benjy dise3lamatkan, anak pelakon arwwah Azean Irdawaty itu memerlukan dana sebanyak RM,1000 sebulan.

“Kesihatan Benjy agak terganggu disebabkan dia mengidap asma kr0nik.

“Jika tidak dirawat Benjy berpotensi terkena batuk kering atau tubercuIosis (tibi),” katanya melalui teks pesanan ringkas kepada Malaysiakini hari ini.

Benjy atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim ditangkkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu, Deli Serdang, Sumatera pada 18 April tahun lalu.

Dia dit@ahan selepas pihak berkvasa menemui 4.5 gram me3thamphtamine atau syabbu yang disorokkan di dalam dubburnya.

Benjy, 40, dihukum penjara oleh Mahkamah Daerah Medan selepas didapati bersalah menyeIudup bahan terIarang itu pada 18 Okt tahun lalu.

Selain itu, dia juga diarah membayar dennda membayar sebanyak Rp800 juta (RM251,359).

Dia sedang menjalani hukvman pnjara itu di Tanjung Gusta, Medan.

Presiden Seniman, Zed Zaidi, berserta Hafiz melawat Benjy  itu pada 15 Dis lalu.

Hafiz menjelaskan, daripada jumlah keseluruhan RM1,000 itu, RM600 daripadanya akan digunakan bagi tujuan menampung kos perubatan Benjy manakala selebihnya untuk hal-hal kebajikan.

Bagi membantu meringankan beban ditanggung Benjy, Hafiz berkata, Seniman juga bakal melancarkan Tabung Prihatin Seniman.

Antara luahan hati beliau

AKU lama lagi kat sini. So, please doakan yang kesihatan aku lebih baik sebab I need to be healthy to survive here. Doakan segala usaha aku untuk pulang dipermudah.”

Demikian nota yang ditulis pelakon Khaeryll Benjamin Ibrahim, 40, atau Benjy yang kini menjalani hukvman penjara 11 tahun tiga bulan di Penjara Tanjung Gusta, Medan, Indonesia akibat kesaIahan daddah.

Nota bertarikh 15 Disember 2018 yang ditujukan kepada sahabat dan rakan artis itu diserahkan kepada Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi yang melawat pelakon itu pada 15 hingga 18 Disember lalu.

Benjy ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu di Deli Serdang Sumatera Utara pada April tahun lalu kerana memiliki daddah jenis syabbu seberat 4.5 gram dan dijatuhkan hukvman penjara selama 11 tahun tiga bulan.

Zed berkata, keadaan kesihatan Benjy yang sudah menjalani hukuman hampir dua tahun itu kurang memuaskan kerana menghidap asma dan sering mengalami batuuk2

“Ketika melawatnya, suasana memang sedih. Benjy jumpa saya dan peIuk errat agak lama. Dia kata, kami (Seniman) orang Malaysia pertama yang melawatnya. Ketika itu juga saya dapat tahu keadaan kesihatannya agak kr0n1ik dan berpotensi untuk dijangkiiti tiibi,” katanya.

Zed berkata, kunjungannya ke sana dibuat selepas pihaknya menerima aduan daripada ramai artis berkenaan perkara ini.

“Saya dimaklumkan Benjy menghubungi mereka dan meminta bantuan kewangan terutamanya bagi membeli makanan dan kos rawatan.

“Apabila ramai artis yang buat aduan, Seniman kena ambil tindakan buat lawatan dan perlu tahu perkara sebenar. Kami tahu yang salah tetap salah, tetapi kami ke sana atas dasar keprihatinan, kemanusiaan, kebajikan dan kesihatan Benjy,” katanya yang ditemani Setiausaha Agung Seniman, Hafiz Nafiah ketika melawat Benjy.

Zed berkata, keadaan kesihatan Benjy merosott kerana dia sukar mendapatkan rawatan kerana ia memerlukan kos.

“Benjy bukan warga Indonesia, jadi kos rawatannya di sana memang tingggi. Ketika di sana, kami bantu uruskan pemeriksaan rawatan dia dan bantu membeli ubat dan sebagainya.

“Ketika itu barulah hidupnya terasa berfungsi kerana sebelum itu dia kurang bercakap kerana kerap batuuk berhingus dan menangis,” katanya yang banyak dibantu wakil konsulat Malaysia bagi melancarkan urusan mereka melawat Benjy.

Zed berkata, Seniman boleh membantu menguruskan lawatan mana-mana artis ke sana, namun dengan perbelanjaan sendiri.

“Sekiranya tak dapat menyumbang dari segi kewangan, memadailah dengan sokongan moral yang diberikan buat Benjy untuk terus kuat dalam penjara.

“Pakaiannya sudah dua tahun tak bertukar. Kami ada ambil gambar-gambarnya ketika dalam penjara dan berterima kasih dengan keprihatinan pihak pnjara yang memberikan kebenaran,” katanya.

Menurut Zed, apa yang dilakukannya sekarang juga adalah bertujuan memenuhi amanat ibu Benjy, Allahyarham Azean Irdawaty supaya menjaga anaknya.

Dalam pada itu, Seniman akan menganjurkan Larian Amal Seniman Run 2.0 serta melancarkan Tabung Prihatin Seniman Khas Untuk Benjy.

“Sebahagian kutipan akan disalurkan kepada tabung yang bertujuan menampung keperluan Benjy sepanjang menjalani hukvman.

“Dia memerlukan antara RM500 hingga RM600 sebulan untuk kos perubatan. Sekurang-kurangnya kami dapat meringankan bebannya daripada tiada langsung,” katanya

p/s: Semoga segala urusan beliau dipermudahkan. Di harapkan Benjy tabah menjalani dugaan hidup dan kembali menjadi orang yang berguna kepada masyarakat suatu hari nanti

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Sumber Harianmetro

Be the first to comment on "Ini Wajah Terkini Benjy Yang Memang Lain Dari Dulu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*